Download hier vast drie tips
op weg naar Ouderschap vanuit Liefde & Lef!

Sinterklaas bezorgt op andere tijden

19 november 2019 • Geen categorie

“Mama, mama, mama, mamaaaaa, is het al tijd om op te staan? Is Sinterklaas al geweest?” “Huhgrmpfhhh”, hand zoekt wekker, 4:55. “Nee schat, het is nog midden in de nacht. Sinterklaas komt nooit voor 7 uur bij ons. Kruip maar even lekker tegen me aan dan gaan we nog even slapen.”

Herkenbaar? En dat drie en halve week lang. Dat houdt toch geen ouder vol. En dan hebben wij gelukkig nog de afspraak dat Sinterklaas twee keer per week iets in de schoen komt stoppen en niet elke ochtend voor dag en dauw.

Mijn man en ik zijn erg gesteld op onze nachtrust dus ja, dan moet je inventief zijn. Elk jaar verzinnen we wel iets om de spanning een beetje te temperen. Maar ja, onze zoon wordt ook elk jaar weer een jaartje wijzer dus moesten we dit jaar nog creatiever zijn.

En doen we ons kind echt geweld aan als we de regels van het feest der kinderfeesten een heel klein beetje aanpassen? Een beetje binnen de marges met de heilige regels spelen? Mijn ventje van acht is er toch ook niet bij gebaat als hij op Sinterklaasavond om 15 uur voor apegapen op de bank ligt? Arme drommel.

Drie en halve week de beste man in ons land. Plus de voorpret, de maanden dat de pepernoten al weer in de schappen liggen, het goedbedoelde maar oh zo spannende Sinterklaasjournaal, de versierde klassen en de spanning bij vriendjes en vriendinnetjes.

Om de uitputting voor te zijn is er werk aan de winkel, voor volk en vaderland.

Drie jaar geleden hadden we met Sinterklaas afgesproken dat hij nooit voor zeven uur in de ochtend kwam. Dat kwam Sinterklaas ook erg goed uit met al zijn routes door Nederland. Dat ging toen heel goed want zoonlief had net de cijfers geleerd, dus de zeven was herkenbaar. Vorig jaar leek hij het even verleerd te zijn, klokkijken. “Gek toch”, zegt ie dan! Wat te doen? Want na een kleine week was ik al gebroken. En ook dit jaar moeten we toch wel weer meerdere capriolen uithalen. Want weer drie weken niet slapen, houd ik niet.

Familieberaad! Manlief komt met het volgende idee: wat als Sinterklaas nu gewoon overdag komt. Gewoon, als we op school zitten, boodschappen doen of naar turnen zijn. En dat er dan opeens een pakje op de tuintafel ligt, of een envelop op de deurmat. Geen stress meer voor het slapen gaan, geen spanning meer tijdens de nacht. Wij een fijne nachtrust. Hij een fijne nachtrust. Sinterklaas een adresje minder te bezoeken gedurende die slopende lange nachten. Juf een uitgerust kindje in de klas. Iedereen blij. Toch?

En nu maar hopen dat andere ouders niet boos op ons worden omdat ze vinden dat we de boel nu toch echt voor de gek houden. Tornen aan een traditie! Sleutelen aan de bezorgtijden.

Wíj hebben de afgelopen week in ieder geval heerlijk geslapen en ook mijn zoon slaapt weer gewoon het klokje rond.


Drie tips voor een uitgeruste Sinterklaas:

  1. Kies een of twee schoenzetmomenten per week om de spanning te verlagen.
  2. Help je kind met het bedenken van oplossingen voor de problemen die de Pieten tegenkomen in het Sinterklaasjournaal. En laat hem die oplossingen eventueel opsturen naar het Sinterklaasjournaal. Dan heeft hij er vertrouwen in dat het wel goed komt met de pakjesavond.
  3. Maak er vooral een leuk feestje van en leg niet de nadruk op de zak naar Spanje, de Roe en de stoute kinderen.

Fijne Sint,

Marije


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *