Download hier vast drie tips
op weg naar Ouderschap vanuit Liefde & Lef!

Ruim je rommel nou eens op

20 maart 2019 • Geen categorie

“Je troep slingert door het hele huis, mopper, mopper!” “Ruim je rommel nou eens op, zucht, zucht!” “Heb je nou alweer een rotzooi gemaakt in de woonkamer?” “Hegh, dat afval gooien we maar meteen in de afvalbak!”

Herkenbaar?
Kinderen kunnen tijdens een dagje spelen soms een spoor van ‘vernieling’ achter zich laten. Overal ligt wat, de lades hangen scheef in de kasten, de lijm in de lijmpot begint al uit te drogen en je dochter hangt alweer boven een tekening die echt nu af moet. Je zoon heeft een zandspoor achter zich aan weten te maken van de achterdeur naar het toilet, naar zijn kamer en via de voordeur weer naar buiten. Onderweg naar buiten heeft hij nog even met zijn lego een toren gebouwd en voor de auto’s een garage gemaakt. Overal ligt zand, zand en nog eens zand.

Ongehoorzaamheid
Jouw commentaar dat ze hun troep achter zich op moeten ruimen, lijkt niet aan te komen. Ze horen je gewoon niet en luisteren, ho maar. Ongehoorzaam, dat is wat ze zijn!

Fantasie
Maar is dat wel zo? Zijn ze echt ongehoorzaam, luisteren ze slecht en is het net alsof je tegen een muur praat? Denk eens terug aan hoe je zelf was als kind? Deed je niet precies hetzelfde? Was een middag spelen niet omgeven met de heerlijkste fantasieën, uren vol plezier en ongeremde mogelijkheden? Was je niet de prinses om het witte paard of de slimste, ruigste, dapperste en liefste schurk of de allerslimste slimme uitvinder?

Marije, ruim je troep nou eens op
Ik kan me nog wel herinneren dat mijn moeder mij altijd zuchtend achterna liep met een doekje om mijn toet te poetsen, zand van mijn net nog schone malloot te kloppen of die eeuwige snottebel af te vegen. Verzoeken om dat allemaal zelf te doen, kregen geen gehoor. Geen tijd! Veel te druk met de wereld ontdekken en redden.

Luisteren en begrijpen
En soms hoorde ik mijn ouders ook echt niet. Dan luisterde ik wel maar begreep ik echt niet wat ze zeiden. “Rommel, troep? Hoezo? Weet je wel dat hier een kaart naar Zuid-Afrika ligt uitgeschreven? Dat hier schatten liggen begraven en ik net een tunnel heb gegraven naar de andere kant van de wereld? Hoezo, zand in de woonkamer is afval en vies? Dat zijn de resten van een opgraving van een mummie die ik heb gevonden, terwijl ik op weg was naar Zuid-Afrika en onderweg per ongeluk bij Egypte omhoog ging. En al die potloden, stiften en stukken papier? Oooohh, dat! Ik bedacht opeens een heel vet huis dat ik echt even op papier moest tekenen. En terwijl ik dat deed kreeg ik beelden in mijn hoofd van mijn volgende reis naar de maan en zag ik allemaal sterren en planeten. Dat ligt daar, op de bank met de lijm nog nat en vers. Niet op gaan zitten, mam!”

Andere kijk
Hoe anders is de kijk op dingen. Wat voor de een troep, afval en rotzooi is, is voor een ander een creatief proces met ongekende mogelijkheden. Een kind kan in eenvoudige dingen heel veel zien. En dat dan als rommel afdoen, doet geen recht aan het creatieve proces. Sterker nog, je kind zal de bewoordingen letterlijk niet begrijpen en dus ook je boodschap: “ruim je rommel nou eens op”, niet.

Ontdekken
En hoe fijn was het als kind om zo de wereld te ontdekken. Denk daar nog eens aan terug als je kind weer eens een spoor van creativiteit door het huis heeft gemaakt. Heerlijk toch?

Tips:
1. Kies je bewoordingen zorgvuldig. Weet wat je woorden voor een effect hebben en welke waarde je ze meegeeft.
2. Stel vooraf grenzen aan wat er waar en wanneer mag worden gecreëerd. Geef duidelijke kaders waarbinnen de kinderen vrij mogen zijn en laat ze dan ook vrij. Ook al worden de kleren vies, liggen er tientallen processen te wachten op voltooiing, en lijkt je kind in geen velden of wegen te bekennen. Creativiteit is chaos. Chaos leidt tot nieuwe ideeën. Nieuwe ideeën kunnen de wereld veranderen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *