Download hier vast drie tips
op weg naar Ouderschap vanuit Liefde & Lef!

OchtendStress

10 april 2019 • Geen categorie

Soms gaat het allemaal niet zoals je wenst, wilt of had gedacht. Dan loopt de ochtend in de soep, stap je met het verkeerde been uit bed, stap je in de hondenkak van de buurhond en schiet het ‘s ochtends allemaal niet lekker op. Het brood verbrand in de rooster, je haren blijven maar de verkeerde kant op pieken en jij piekt al helemaal niet voor die eerste kop fatsoenlijke koffie.

Doorpakken
En soms start de dag eigenlijk best aardig en lijkt alles op rolletjes te lopen. Totdat je kind net die ochtend dat jij haast hebt, zich van geen enkel kwaad bewust is. Opschieten, wat is dat? “Doorpakken? Hoezo? Jij hebt haast, ik niet!”

Vlam in de pan
En dat zijn nou net die momenten dat de vlam in de pan slaat. Dat je echt probeert rustig en koel te blijven maar dat het net even niet zo goed lukt. En wat maakt nou dat het mis gaat? Dat je echt even uit je slof schiet en woorden zegt die je anders nooit zou gebruiken of dat je boos wordt zonder dat je tot tien hebt geteld?

Kip en ei
Het welbekend kip en ei verhaal piept hier om de hoek. Want maakt het feit dat jij haast hebt en dus door wilt pakken dat er automatisch meer spanning is dan als je op je luie zondagmorgen in je pyjama aan de ontbijttafel verschijnt? Pikt je kind deze spanning direct op en maakt dit dat er al bij voorbaat een geladen sfeer ontstaat? Of is het meer dat omdat je merkt dat je kind niet doorpakt terwijl jij straks op je donder krijgt van je baas omdat je weer te laat komt op de vergadering, dat je je kind meer opheut en er daardoor spanning en stress ontstaat? Of ervaar je eigenlijk helemaal geen stress en is je kind die dag gewoon tergend langzaam met alle ‘werkzaamheden’ die ochtend?

Gevoelig zijn
Kinderen pikken gevoelens van drukte en stress feilloos op. Ze hebben er een neus voor. Zo open en vrij als ze nog zijn in de beginjaren van hun leven, zo gesloten en ‘ongevoelig’ worden we als we ouder worden. En dat moet ik natuurlijk nuanceren want heel veel volwassenen zijn uiterst gevoelig en pikken deze gevoelens hun hele leven op. Ik ken ze van heel dichtbij! 😉 Maar andere volwassenen ontwikkelen die gevoelige radartjes minder door en raken dat een beetje kwijt.

Ochtend-stress
Dus een deel van ‘het ochtend-stress-probleem’ komt door het feit dat onze kinderen onze stress oppikken en overnemen. Dat doet iets met ze. Ze raken ook in de stress of ervaren op zijn minst druk. En die druk is vervelend. En in plaats van dat ze nu dat doen wat we van ze nodig hebben: doorpakken; doen ze het tegenovergestelde omdat zij die druk en stress niet begrijpen. Het is niet van hen. Ze verzetten zich er dus tegen.

De tijd tikt
Anderzijds is het ook niet kind-eigen om rekening te houden met de klok. Tijd is een onmetelijk en onmeetbaar begrip waar ze niet veel mee kunnen. En ook voor sommige volwassenen is tijd rekbaar en maakbaar. Hoe vaak komt er bij mijn vriendinnen-etentje niet altijd dezelfde veel later dan de rest?! Tijd is iets wat je moet leren. Hoeveel minuten er in een uur zitten en hoelang een minuut eigenlijk duurt. Dus ergens kunnen we het ze ook niet verwijten, dat tijd niet iets is waar kinderen zich druk om maken.

Tik tak
En toch is het soms uiterst frusterend als er weer een ochtend ontaard in stress, boosheid en uiteindelijk verdriet. Je kind doet het niet express maar kan vaak niet anders. En hoe blijf je dan rustig in plaats van in woede te ontsteken? En daar gaat het vaak mis. Want al snel heb je je stem verheven, zeg je boze woorden en ga je dreigen met het ontzeggen van privileges of dreig je te vertrekken zonder je kind.

Samen en toch alleen
Als ouders probeer je vaak een lijn te trekken. In woorden en daden. Maar olie op het vuur is het kind uitsluiten, buiten sluiten of een front vormen tegen je kind. Je kind voelt zich vaak al alleen in zijn wanhoop, stress of aanvaring. Hem confronteren met het feit dat beiden ouders tegen hem zijn, maakt het niet makkelijker uit de impasse te geraken. Sluit daarom niemand uit en probeer de verbinding te behouden. Des te eerder is de situatie doorbroken.

Tips:
1. maak tijd tastbaar door er een klok aan te hangen. Laat ze spelen met een timer en ontdekken hoelang het duurt om een boterham op te eten, tanden te poetsen, aan te kleden en het speelgoed op te ruimen. Daarna wordt de mededeling: over vijf minuten eten, opeens de tijd waarin ze wél naar het toilet kunnen gaan met handen wassen als toetje erbij.
2. sluit je kind niet buiten bij een ruzie. Het is en blijft onderdeel van je gezin. Het gedrag keur je op dat moment af, niet het kind.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *