Download hier vast drie tips
op weg naar Ouderschap vanuit Liefde & Lef!

Gevoelig zijn

19 februari 2019 • Geen categorie

Hoe gevoelig ben jij?
Een lastige discussie altijd; wat hoort bij het kind, wat komt door de omgeving en wat is door opvoeding ontstaan? Sommige kinderen zijn gevoeliger dan anderen. Sommige kinderen ervaren veel pijn, emoties en leven een intens leven. Anderen kinderen lijken onder dezelfde omstandigheden prima te floreren. Waar komt dat nu door?

Druk, druk, druk
Door de drukte in ons leven en het leven wat onze kinderen leiden, is drukte aan de orde van de dag. Dagelijks ervaren we een vol programma en is er van alles te doen. Daarnaast ervaren we druk van alle prestaties die er van ons of onszelf worden verlangd. Op school, bij de sportclub, op muziekles, voor familie, jezelf en de buitenwereld is presteren vaak een algemeen gegeven.

Lekker in je vel
Kinderen kunnen door de drukte van het leven en de mate van aanwezige druk, ervaren dat het ze te veel wordt. En soms is dit proces niet direct waarneembaar maar uit het zich in de vorm van buikpijn, hoofdpijn, stress en malaise. Soms is het wel nadrukkelijk aanwezig door gedrag, uitval, burn-out of omdat iemand het gewoon zegt: ik trek het niet meer. En hoewel stress een van de grootste uitdagingen in de maatschappij is op dit moment, ervaren sommige mensen en mensenkinderen nu eenmaal meer stress dan anderen.

Stress
En stress doet iets met je. Het maakt je ziek, daar schreef ik al eerder over in mijn columns. Maar wat nu als stress ook daadwerkelijk iets doet in je lijf, omdat je interne systeem gevoelig(er) is? Dat alle emoties, gebeurtenissen, gedachten en gevoelens heel diep doordringen in je zenuwstelsel en daar vibreren? Dat de wereld een grote uitdaging voor je is en het dagelijks een hele opgave is om je staande te houden? Dan is het heel fijn als je omgeving daar rekening mee kan houden en waar nodig kan aanpassen. En dat je zelf leert hoe je daar mee om kan gaan en hoe je je leven zo aangenaam mogelijk kan maken.

Hulp
En als je nog klein bent is er dan hopelijk iemand die je ziet en de hand reikt. Want dan kan je het nog niet alleen. Dat mag je leren. Hoe je om kunt gaan met grote zwembadenbaden gevuld met mensen, hoe je om kunt gaan met een klas vol kinderen, hoe je kunt leren om te gaan met alles wat er om je heen gebeurt. En hoe het bij jou van binnen werkt. En hoe je ook daar mee om kan gaan. Want je bent zoals je bent. En dat is goed.

Mooi
En als je leert welke kwaliteiten je hebt en hoe je die kunt inzetten, hoe je ze kunt waarderen en benutten, kunnen er heel mooie dingen gebeuren. Want gevoelig zijn is niet iets om je voor te schamen, weg te stoppen of een teken van zwakte. Want mensen die gevoelig zijn, streven veelal naar harmonie, zijn empatisch, zijn sterk verbonden met de omgeving en de natuur, hebben een groot inlevingsvermogen en zijn vaak grote en goede leiders. Deze kwaliteiten leren ontdekken en inzetten, maakt de wereld weer een beetje mooier! Stap voor stap.

Tips:
1. zie gevoeligheid als een mooie eigenschap. Met de juiste tools en handvatten, kan het het leven van het kind en de omgeving aangenaam beïnvloeden.
2. laat gevoeligheid er zijn. Ook al snap je er niets van, voor het kind is de beleving daadwerkelijk werkelijkheid. Pas aan waar mogelijk en laat het kind zoveel mogelijk zichzelf zijn. Het kind is wie het is. En dat is goed.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *