Download hier vast drie tips
op weg naar Ouderschap vanuit Liefde & Lef!

Doe nou eens rustig

17 april 2019 • Geen categorie

De laatste tijd merk ik dat ik moe begin te worden en ook niet meer echt kan opladen. Het leven is een constante stroom van indrukken, gebeurtenissen, werkzaamheden en bezigheden. Het is een aaneenschakeling van emoties, gedachten, gevoelens en overpeinzingen. Het levens staat nooit stil.

Even niets
Ja, duh, hoor ik je denken. Gelukkig niet want dan houdt het op. Maar soms lijkt het me heerlijk als het even ophoudt. Dat het stilstaat, dat er rust is en totale stilte in en om mij heen. Dat er even niets is. Totale leegte.

Afleiding
Maar hoe vaak laten we ons niet afleiden door alledaagse dingen? Hoe vaak worden we niet meegesleurd in dat wat ons leven ons leven maakt? Werken we hard om de hypotheek te kunnen betalen, de vakanties en de auto voor de deur. Hebben we keuzes gemaakt die maken dat we doen wat we doen. Zijn televisies, tablets, smartphones en internet hetgeen ons afleidt van waar het werkelijk om draait: contact. Contact met jezelf en de ander. Met je partner, je kinderen, je vrienden en je zelf.

De moeite waard
Want wat maakt het leven nu echt de moeite waard? Wat maakt voor jou dat je ‘s ochtends uit je bed stapt en de dag weer begint? Waar draait je leven om en welke dingen zijn nu echt belangrijk? Is dat je werk, je collega’s, de contacten of is het je gezondheid, je gezin, je familie en je vrienden? En moet je wel een keus maken? Of mag het er allemaal zijn?

Bewuste keus
Als je de keuzes bewust maakt, zijn alle keuzes goed. Als je durft te kiezen voor wat echt belangrijk is in jouw leven, wat er voor jou toe doet, is het een keus die past bij jou. En als je voor de keuzes die je maakt dat kan doen wat nodig is, is dat heel fijn. En dat je kunt zijn daar waar je op dat moment bent, in het moment van het nu. Dat je op je werk echt op je werk kunt zijn en thuis echt thuis. Dat je er voor je collega’s bent als je aanwezig bent op kantoor maar dat je ook echt thuis kunt zijn als je thuis bent.

Tijd
En dat je ook tijd hebt voor je gezin, je kinderen, je partner, je familie. Want ook daar heb je voor gekozen. En een keus voor kinderen, is een keus om daar tijd en energie en heel veel liefde in te investeren. Gewoon, omdat het fijn is. En omdat alleen met echte aandacht en in contact een mens kan groeien en bloeien.

Delen van jou
En naast dat je ouder en partner en collega bent, ben je ook een kind van iemand, een vriend van anderen en een individu. En ook al die delen van jou willen tijd en aandacht. Ze hebben elkaar allemaal nodig en kunnen niet zonder elkaar. Dus ook tijd investeren in jezelf, om op te laden, je zelf te zijn, alleen te zijn, is heel belangrijk. Dan heb je ook weer meer energie voor al je andere ‘rollen’.

Impulsen
Maar hoe vaak geven we niet toe aan onze impulsen, pakken we toch weer even de telefoon bij de eerste piep terwijl we zitten te eten met ons gezin? Hoeveel tijd brengen we door met onze smartphone met niet echt ter zake doende dingen? Hoe vaak laten we ons verleiden tot nog een afleveringetje op Netflix terwijl het eigenlijk tijd is om de vaatwasser uit te ruimen, de kamer op te ruimen of te gaan slapen?

Goede voorbeeld
En tegelijk merken we hoe moeilijk het is onze kinderen te motiveren iets anders te doen dan ‘te schermen’. Proberen we ze bij te brengen dat het belangrijk is verstandige keuzes te maken, weloverwogen te handelen. Maar hoe moeilijk is dat terwijl er zo veel keuzes, invloeden, mogelijkheden en kansen zijn? En hoe moeilijk is het soms al voor onszelf om de consequenties te overzien van daden en handelen?

Kindertijd
Dus soms mogen we even terug denken aan de tijd dat we zelf kinderen waren. Wat deed je toen? Wat waren je verleidingen? Wat zou je heel graag gedaan hebben als je ouders het wel goed hadden gevonden? Wat heb je stiekem gedaan toen niemand keek? Wat waren je stoutste dromen en welke heb je waargemaakt? En van wat heb je spijt dat je dat nooit hebt gedaan? Denk daar eens aan terug als je kind iets doet wat niet per se heel doordacht, weloverwogen en uitgebalanceerd is. Had je het misschien als kind ook heel graag gedaan?

Tips:
1. je bent zelf ook kind geweest. Denk daar aan terug voordat je je kind berispt op zijn onverantwoordelijke gedrag. Is het niet heerlijk dat je kind nog zonder gene, grenzen van fatsoen en remmingen zijn leven leeft en is wie hij is?
2. speel wat vaker met je kinderen. En zoek je eigen kleine ik op. Hoe was jij vroeger? Wat deed je graag? Neem dat kind mee als je gaat spelen met je kinderen. Durf weer kind te zijn. Dan kan je kind dat ook.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *